nedeľa 23. júla 2017

České basketbalistu dusila strelecká bieda: na Európe podľahli Lotyšsku

Českí basketbalisti do haly pribehli za zvuku šlágri Karla Gotta "Dám delovú ranu" - a ranu hodlali zasadiť aj ambíciám hostiteľskej krajiny. Lenže sa tak napriek sľubnému úvodu nestalo: obrie strelecký výpadok v druhej a tretej štvrtine zapríčinil, že basketbalisti na majstrovstvách Európy prvýkrát prehrali.

Ako vyzerá situácia v skupine D? Zamotalo ju nečakané víťazstvo Belgicko nad favorizovanou Litvou. Česko má v utorok prvý a posledný voľný deň, v stredu ho čaká Belgicko (14.30) a vo štvrtok na záver Litva (20.30).Teoreticky Česi môžu stále skončiť aj prvé, na druhú stranu nemajú zatiaľ stále istý postup do play-off.

Prečo ich víťazná séria skončila?

"Obzvlášť v tretej štvrtine sme mali dlhý úsek , kedy sme nemohli dať kôš z hry ani zo šestiek.To je viditeľný dôvod porážky, "povedal kapitán Jiří Welsch:" Ale začalo to už v prvej polovici, kedy sme Lotyšov nechali skórovať 40 bodov. "To sa ani v jednom z našich predchádzajúcich víťazných zápasov nestalo."

Prvý kôš zápasu s Lotyšskom dal Jan Veselý, ale inak to bol odlišný štart ako v predchádzajúcich dueloch s Estónskom a Ukrajinou; tribúnami poháňanie domáci otočili skóre na 4: 9 a Česku sa v útoku nedarilo, Houška, Satoranský aj Schilb zhodne minuli svoje úvodné dve strely.

Lenže to kompenzoval úchvatne hrajúci Veselý, autor 11 z 13 prvých slovenských bodov! Dlháň z Fenerbahce pridal čoskoro aj päť doskokov, skrátka v úvode kraľoval.Vďaka nemu Lotyšsko nezískalo náskok, naopak: po Satoranského koši s faulom a Pumprlově brejku zrazu Česi viedli 18:15 a po prvej štvrtine 22:17.

Ale potom sa zrazu všetko zmenilo. Českí baske tbalisti netrafili 8 trojok v rade (zlú sériu odťal až Schilb), aj preto Lotyšsko zostalo v kontakte a halou znelo neutíchajúci skandovanie: "Latvija, Latvija!"

Arena Riga stíchla len na moment, keď Veselý ukážkovým blokom doslova odpálil loptu letiaci do obruče. Lenže k eufórii ju čoskoro potom doviedla 14bodová šnúra domácich podporená českým streleckým výpadkom, vďaka čomu Lotyšsko náhle viedlo 40:33. Druhú štvrtinu Ginzburgův prehral o 12 bodov - a bolo zle.

Nie že by Česi prestali bojovať. Lenže streleckej súženia nekončilo.Jeho stelesnením sa stal nešťastník večera Pumprla, ktorý nedal šesť (!) Trestných hodov za sebou…Niektoré situácii boli až zúfalé, keď lavička už už vybiehala k oslave, ale loptu na poslednú chvíľu z obrúčky vykĺzol (či ju úplne minul).

"To bol úsek, ktorý rozhodol. Môžeme byť radi., Že som sa ku koncu ešte trochu chytili a skončilo to len o sedem , "povedal rozohrávač Tomáš Satoranský.

Hoci ani Lotyšsko v tejto fáze nehralo dobre, stačilo to domácim stále na zvýšenie náskoku, ktorý národný tím vo večeri "zakliate streľby" nebol schopný stiahnuť. Po dvoch výhrach musel tentoraz strpieť porážku.

"Nič nie je stratené. Verím, že pre nás bude výhodou, že sa teraz tabuľka tak zamotala.A že až do posledného zápasu budeme môcť bojovať o čo najlepšie umiestnenie v skupine, "vyhlásil Pumprla.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára